Brieven uit Rome
Brieven van Ramses Shaffy en Joop Admiraal aan Shireen Strooker
©2004 | Nijgh & Van Ditmar | Shireen Strooker

ISBN 90-388-6950-9

In 1960 trekken Ramses Shaffy en Joop Admiraal getweeën naar Rome. Wereldberoemd in Nederland gaan zij er in hun naïef optimisme van uit dat Fellini op hen zit te wachten. Internationale filmsterren zullen ze worden, zoals Sophia Loren en Alain Delon. Maar afspraken worden niet nagekomen, de Italiaanse filmwereld blijkt een niet te nemen fort van loze beloftes en schijnvertoningen. Ondertussen raakt het geld op en moet de huur wel worden betaald.

Shaffy en Admiraal doen in brieven verslag van hun Rome-avontuur aan hun vriendin en collega Shireen Strooker. Deze brieven heeft zij bewaard en zijn nu voor het eerst gebundeld. Niet alleen geven ze een beeld van twee iconen uit de theaterwereld, van twee geliefden en van de Europese kunstscene, ook ademen ze de sfeer van de jaren zestig: de tijd van het enorme optimisme en de ogenschijnlijk onbegrensde mogelijkheden. Brieven uit Rome is een uniek document humain van twee rasartiesten.

Shireen Strooker ontmoette Ramses Shaffy en Joop Admiraal toen zij net was aangenomen aan de Toneelschool Amsterdam, Ramses in het derde jaar en Joop in het tweede. Hun hechte vriendschap doorstond vele turbulente tijden.